دکتر حمید مزارعی
Search
Close this search box.
انحراف بینی

دلایل اصلی انحراف بینی و تنها راه درمان آن را بدانید!

انحراف بینی امروزه یکی از دلایل اصلی مراجعه بیماران به پزشکان گوش و حلق و بینی است. این مشکل به دلایل متفاوتی ممکن است برای هر فردی ایجاد شود و یا از ابتدا در ساختار بینی وی وجود داشته باشد. در این مقاله قصد داریم در مورد انحراف تیغه‌ی بینی و دلایل آن صحبت کنیم. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

دلایل اصلی انحراف بینی

تیغه‌ی میانی بینی که سپتوم نام دارد، از جنس غضروف است. این تیغه حفره‌‌ی بینی را به 2 قسمت تقسیم می‌کند. انحراف این تیغه‌ی می‌تواند موجب کج شدن و عدم تقارن در بینی  یا به اصطلاح انحراف بینی شود. به هر جهت انحراف تیغه‌ی بینی بنا به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

  • نقص ژنتیکی از بدو تولد
  • آسیب به بینی
  • تصادف

مواردی که می‌توانند انحراف تیغه‌ی بینی ایجاد کنند:

  1.  مشکلات تنفسی
  2. اختلال در خواب
  3. گرفتگی بینی
  4. مشکل در بویایی
  5.  مشکلات ظاهری

علت‌های ساختاری انحراف تیغه‌ی بینی

  • عدم تقارن در استخوان قسمت بالایی بینی
  •  ناهموار بودن غضروف بالا یا غضروف پایین که در نزدیکی نوک بینی قرار گرفته‌اند
  • مشکلات دیگر در ساختار غضروف و استخوان

تنها راه درمان انحراف بینی

علت انحراف تیغه‌ی بینی هر چه که باشد تنها یک روش برای اصلاح و درمان آن وجود دارد، که همان جراحی انحراف بینی است. این جراحی اختصاصی که فقط جهت اصلاح “انحراف بینی” انجام می‌شود، سپتوپلاستی نامیده می‌شود. با این حال در اکثر موارد جراحی سپتوپلاستی با رینوپلاستی ترکیب می‌شود تا هم در تنفس و هم در ظاهر بینی مانند تغییر اندازه و فرم بینی، اصلاحات اساسی انجام شود.

در افرادی که جراحی بینی را به دلیل انحراف بینی انجام می‌دهند، ساختار زیرین بینی ممکن است با روش‌های مختلف جراحی اصلاح شود، برخی از تکنیک‌هایی که جهت اصلاح انحراف تیغه‌ی بینی به کار برده می‌شوند، عبارتند از:

  • ایجاد تغییراتی در اندازه‌ی استخوان‌های تیغه‌ی بینی
  • برداشتن غضروف از داخل بینی
  • پیوند غضروف

انحراف تیغه‌ی بینی در صورتی که با عدم تقارن بینی همراه باشد جراحی را پیچیده‌تر می‌نماید.

تنها راه درمان انحراف بینی

بازگشت انحراف تیغه‌ی بینی پس از جراحی

یکی از چالش‌هایی که پس از جراحی انحراف تیغه‌ی بینی ممکن است ایجاد شود، بازگشت انحراف تیغه‌ی بینی است. بنا به دلایل مختلفی ممکن است پس از جراحی، بینی شما همچنان دچار انحراف باشد.برخی از دلایل شایع این رخداد عبارتند از:

  1. فشرده شدن استخوان‌های بینی به یک طرف (این مشکل در اغلب موارد به عنوان خطای جراح در نظر گرفته می‌شود که به دلیل استفاده از تکنیک‌های نامناسب در حین جراحی ایجاد می‌شود)
  2. وارد شدن ضربه به بینی (پس از جراحی بینی ساختار بینی به شدت آسیب پذیر بوده و هر گونه ضربه و فشار می‌تواند موجب انحراف تیغه‌ی میانی بینی و یا مشکلات دیگر شود.)
  3. رشد بینی پس از جراحی

لازم است در مورد رشد بینی توضیحاتی را ارائه دهیم تا ابهامات موجود برطرف شود:

همان طور که می‌دانید رشد استخوان ها با آغاز سن بلوغ متوقف می‌شود، توقف رشد استخوان‌ها برای دخترها معمولاً در سن 14 تا 15 سالگی و برای پسرها در سن 15 الی 16 سالگی است. اما در برخی موارد رشد استخوان بینی ممکن است تا سن 20 سالگی نیز ادامه داشته باشد، هرچند این رشد با تغییرات جزئی همراه است. به همین دلیل بسیاری از جراحان از جراحی افراد در سنین نوجوانی و یا پیش از 20 سالگی خودداری میکنند. مگر اینکه انحراف تیغه‌ی بینی منجر به مشکلات تنفسی برای بیمار شده باشد.

نقش غضروف در انحراف بینی

به یاد داشته باشید که بیشتر قسمت‌های ساختار داخلی بینی از غضروف تشکیل شده است، غضروف بافت همبندی است که باعث لغزش استخوان‌ها روی یکدیگر می‌شود. این بافت در عین حال که سخت بودن حالتی انعطاف پذیر نیز دارد. به طور کلی رشد غضروف پس از جراحی بینی نمی‌تواند تغییرات قابل توجهی را در بینی ایجاد نماید. اما به مرور زمان و در طی چند سال ممکن است منجر به ایجاد تغییراتی مانند انحراف جزئی تیغه‌ی بینی شود.

 با توجه به اینکه جراحی بینی نمی‌تواند روند پیری را متوقف کند. بنابراین نمی‌توان از این مشکل پیشگیری کرد و افرادی که دارای انحراف بینی مادرزادی هستند باید به این نکته واقف باشند که پس از جراحی بینی ممکن است در طی چندین سال با تغییرات جزئی در تیغه‌ی میانی بینی مواجه شوند اما معمولاُ این تغییرات بسیار جزئی بوده و مشکلی ازنظر زیبایی ایجاد نمی‌کنند.

در واقع انحراف بینی که پس از جراحی به دلیل رشد غضروف ایجاد می‌شود هیچ گاه به شدت انحراف بینی اولیه که شما را وادار به جراحی کرده نیست.

جراحی ترمیمی جهت اصلاح بازگشت انحراف بینی

در صورتی که انحراف بینی پس از جراحی منجر به ایجاد مشکل زیبایی در صورت شما شده است، می‌توانید جهت جراحی ترمیمی اقدام کنید. در واقع همان طور که برای اصلاح انحراف تیغه‌ی بینی در حالت اولیه هیچ راهکار مناسبی به جز جراحی وجود نداشت، جهت اصلاح انحراف تیغه‌ی بینی که پس از جراحی ایجاد شده است نیز هیچ راهکار مناسبی به جر جراحی ترمیمی وجود ندارد.

جراحی ترمیمی نسبت به جراحی اولیه معمولاً پیچیده‌تر است و لازم است جراحی را انتخاب کنید که تجربه‌ی کافی در انجام جراحی‌های ترمیمی داشته باشد

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *