دکتر حمید مزارعی
Search
Close this search box.
سپتوپلاستی

سپتوپلاستی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

سپتوپلاستی یکی از انواع جراحی‌های زیبایی بینی است که علاوه بر جنبه درمانی، می‌تواند جنبه زیبایی نیز داشته باشد. این جراحی که به منظور رفع انحراف بینی انجام می‌شود، برای برخی افراد بسیار ضروری به حساب می‌آید. مخصوصا افرادی که انحراف در ناحیه بینی مشکلات تنفسی برای آن‌ها ایجاد کرده است. لازم به ذکر است جراحی سپتوپلاستی می‌تواند همزمان با جراحی رینوپلاستی انجام شود تا همزمان هر دو هدف را پوشش دهد، که به آن سپتورینوپلاستی گفته می‌شود. جراحی درمان انحراف در ناحیه بینی ممکن است نسبت به یک جراحی زیبایی بیشتر طول بکشد و این نشان از دشوار بودن این عمل است.

در این مقاله قصد داریم در مورد عمل سپتوپلاستی، چگونگی فرآیند آن و تفاوت آن با رینوپلاستی صحبت کنیم. اگر قصد جراحی بینی دارید، نیاز است تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

آشنایی با سپتوپلاستی

سپتوپلاستی در لغت علمی به جراحی انحراف بینی گفته می‌شود. در این جراحی هدف اصلاح انحراف در بینی به منظور بهبود فرم و مشکلات تنفسی آن خواهد بود. انحراف بینی که به آن انحراف تیغه‌ی بینی نیز گفته می‌شود، به معنای قرارنگرفتن تیغه‌ی بینی در جای خود است.

 برای یک بینی طبیعی و نرمال این تیغه دقیقا در وسط قرار می‌گیرد، که باعث می‌شود حفره‌های بینی در دو طرف با یکدیگر برابر باشند. با انحراف تیغه به یک سمت، یک حفره اشغال و در نتیجه مسیر عبور هوا کمتر خواهد بود. در نتیجه عملکرد تنفسی فرد با مشکل مواجه خواهد شد. رفع این مشکل تنها با اصلاح جایگاه تیغه‌ی بینی که همان سپتوم نامیده می‌شود، امکان‌پذیر است.

“سپتوپلاستی” برای افرادی که دارای انحراف شدید در ناحیه بینی هستند ضروری است. در برخی موارد ممکن است این انحراف به حدی باشد که یکی از سوراخ‌ها را تا حد زیادی کیپ کند. معمولا افرادی که با این مشکل مواجه هستند، در هنگام ورزش یا زمان خواب با مشکل تنفسی دست و پنجه نرم می‌کنند. در این حالت هیچ راه حلی جز جراحی برای فرد باقی نمی‌ماند.

روش عمل سپتوپلاستی

در سپتوپلاستی، تیغه یا سپتوم در جای خود قرار گرفته و محکم می‌شود. هنگام شروع جراحی پزشکان معمولا از یک طرف بینی شروع به برش دادن بینی می‌کنند و از طریق آن برش به سپتوم می‌رسند. سپس تغییر جایگاه تیغه در بینی آغاز می‌شود. برای این منظور ممکن است نیاز باشد غضروف اضافی در داخل بینی بریده و یا استخوان آن نیز شکسته شود. اگر انحراف شدید باشد و سپتوم ناهماهنگی بالایی با ساختار بینی داشته باشد، حتی ممکن است نیاز باشد غضروف آن به دیگر اعضای ساختمان درون بینی بخیه شود.

 با توجه به شرایط بیهوشی و سختی عمل  مدت زمان این جراحی از دو ساعت تا چهار ساعت متغیر است.

فرق سپتوپلاستی و رینوپلاستی

اصلی‌ترین تفاوت سپتوپلاستی و رینوپلاستی در اهداف بین این دو روش جراحی بینی است. هدف سپتوپلاستی ترمیم تیغه منحرف‌شده بینی است که برش آن از داخل بینی انجام می‌شود. در مقابل رینوپلاستی جهت هرگونه تغییر شکل در زیبایی، فرم و اندازه بینی است که ماهیت زیبایی دارد.

عوارض سپتوپلاستی

سپتوپلاستی هم مانند سایر جراحی‌های بینی با عوارضی همراه است. شما می‌توانید عوارض انواع جراحی بینی را در مقالات مرتبط با آن بخوانید. اما در این بخش قصد داریم برخی از عوارضی که مختص جراحی انحراف بینی است را بازگو کنیم. 

  1. انسداد حفره بینی خصوصا در روزهای ابتدایی ممکن است ایجاد شود، که نیازی به نگرانی نیست. اگر انسداد بیشتر از چند روز به طول بیانجامد، بهتر است به پزشک خود، در این مورد اطلاع دهید.
  2. از آن جایی که ممکن است در این جراحی نیاز به برش غضروف و شکستن استخوان در ناحیه وسیع‌تری باشد، ممکن است خونریزی و لخته شدن خون بعد از جراحی بیشتر از میزان مورد انتظار باشد.
  3. با این آگاهی که بهبود حس بویایی از مزایای این جراحی است، اما باز هم این امکان وجود دارد کاهش حس بویایی بعد از عمل را تجربه کنید. بهتر است در این مورد چند روزی صبر کنید. بعد از دوران نقاهت اگر همچنان این مشکل را دارید، با پزشک خود در میان بگذارید.
  4. بی حسی موقتی در ناحیه لثه بالایی و دندان‌ها از عوارضی است که بعد از عمل ممکن است برای بیمار همراه باشد. 

مزایای سپتوپلاستی

در کنار سخت بودن جراحی سپتوپلاستی، این جراحی مسائل مهمی در سلامتی افراد را بهبود می‌بخشد به عنوان مثال:

  • بهبود تنفس
  • حل مشکلات آپنه خواب 
  • بهبود عفونت‌های سینوسی
  • بهبود حس بویایی
  • بخشیدن امکان ورزش‌های هوازی
  • کاهش خر و پف
مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *