دکتر حمید مزارعی
Search
Close this search box.
عمل لوزه

عمل لوزه چرا باید انجام شود؟

عمل لوزه جزو جراحی‌های ساده است که برای خارج کردن لوزه سوم یا آدنوئید انجام می‌شود. اگر لوزه سوم به طور مداوم عفونت کند و از بین بردن عفونت با دارو امکان پذیر نباشد، جراحی می‌تواند راه درمان مناسبی برای رهایی از درد و عفونت مکرر باشد. هنگامی که بدن نسبت به داروهای آنتی بیوتیک و تجویزی مقاومت پیدا کند، آنگاه پزشک چاره ای جز دستور برای جراحی لوزه ندارد. این عمل ساده و سبک است و عوارض جدی به همراه ندارد؛ اما مراقبت‌های لازم بعد از عمل برای بهبودی بیشتر توصیه می‌شود. جراحی لوزه به طور معمول در کودکی توصیه می‌شود؛ چرا که در کودکی درد کمتری بعد از عمل خواهد داشت.  در این مقاله قصد داریم در مورد عمل لوزه صحبت کنیم، پس تا پایان با ما همراه باشید.

دلایل اصلی جراحی لوزه چیست؟

لوزه ها به عنوان یک سد دفاعی در برابر ورود ویروس و میکروب به بدن عمل می‌کنند. پزشکان معتقد هستند که در صورت امکان با رعایت نکات‌ مراقبتی، بهتر است عمل لوزه انجام نشود. گاهی اوقات شرایط لوزه‌ها آن قدر حاد است که پزشک چاره ای جز جراحی و خارج کردن لوزه بیمار ندارد. برخی موارد که منجر به جراحی لوزه می‌شود عبارت هستند از:

عفونت مداوم لوزه‌ها

اگر در هر سال کمتر از دو بار لوزه‌ها عفونت کند، امری عادی است و پزشک با تجویز دارو و آنتی‌بیوتیک سعی می‌کند عفونت را برطرف کند. در صورتی که لوزه ها به طور مداوم عفونت کنند و باعث به وجود آمدن مشکلات تنفسی شوند، عمل کردن لوزه‌ها امری حیاتی برای بیمار است. البته لازم به ذکر است که ابتلا به عفونت‌های ساده لوزه، نیازی به جراحی ندارد. بلکه در صورتی جراحی لازم است که عفونت لوزه از نوع استرپتوکوکیا یا عفونت باکتریایی باشد که مداوم عود می‌کند. لازم به ذکر است این موضوع یکی از دلایلی است که منجر به عمل لوزه کودکان می‌شود.

وجود تومور یا آبسه

وجود تومور در ناحیه دهانی و نزدیک لوزه ها به ندرت اتفاق می‌افتد؛ اما در کل در صورت وجود تومور و آسیب به لوزه ها، جراحی کردن لوزه ضروری است. از طرفی دیگر اگر چرک لوزه آنقدر زیاد باشد که آبسه تشکیل شود، برای رفع آبسه و خارج کردن چرک و عفونت، پزشک دستور به جراحی می‌دهد.

مقاومت در برابر آنتی بیوتیک ها

در صورتی که لوزه ها به طور مداوم و مکرر عفونت کنند و بدن نسبت به مصرف آنتی بیوتیک مقاوم شود، چاره‌ای جز عمل لوزه نخواهد ماند. از آن جایی که بدن بیمار با عفونت‌های مداوم ضعیف و ناتوان می‌شود، مصرف قرص‌های چرک خشک کن دیگر جواب نخواهد داد.

اختلال تنفسی در خواب (آپنه)

هنگامی که مشکلات تنفسی در هنگام خواب گریبان فرد را می‌گیرد و مانع تنفس راحت او می‌شود، اختلال تنفسی یا آپنه خواب به وجود می‌آید. در این حالت میزان تنفس فرد کاهش پیدا می‌کند، حتی ممکن است فرد از تنفس بایستد. خر و پف کردن‌های زیاد، ضربان قلب بالا، تکانش‌های زیاد و… که علائم آپنه هستند می‌تواند بر اثر ورم لوزه‌ها باشد. در این صورت اگر درمان دارویی جواب ندهد، پزشک بیمار را برای جراحی راهنمایی خواهد کرد.

عمل لوزه به چه صورت انجام می‌شود؟

عمل لوزه توسط پزشک متخصص گوش، حلق و بینی با پنج روش انجام می‌شود که عبارت هستند از:

  • روش جراحی با ابزارهای معمول
  • روش جراحی با استفاده از کوتر
  • روش لیزر کردن
  • استفاده از کوبلیشن جهت جراحی
  • استفاده از اسکالپل‌های مخصوص جراحی

جراحی لوزه با توجه به شرایط و وضعیت جسمانی بیمار توسط یکی از پنج روش بالا انجام می‌شود. قبل از جراحی باید آزمایشات مخصوص انجام داده شده و بررسی شوند. به طور معمول حدود شش ساعت قبل از عمل، بیمار نباید غذا و نوشیدنی بخورد. جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. با توجه به وضعیت جسمانی و صلاحدید پزشک، یکی از روش‌های بالا برای خارج کردن لوزه استفاده می‌شود. زمان لازم برای در آوردن لوزه حدود نیم ساعت است و بیمار در همان روز یا یک روز بعد از عمل مرخص خواهد شد.

روش‌های جراحی لوزه

  • تانسیلکتومی سنتی با چاقوی جراحی: این روش شامل استفاده از چاقوی جراحی برای برداشتن لوزه ها است. این روش رایجی است که توسط جراحان استفاده می‌شود
  • کوتریزاسیون: این روش شامل استفاده از گرما برای سوزاندن بافت‌های لوزه است.   
  • ارتعاش اولتراسونیک: در این روش از امواج صوتی برای برداشتن بافت‌های لوزه استفاده می‌شود. این روش کمتر رایج است اما در برخی از جراحی‌ها استفاده می‌شود.
  • برداشتن لوزه خارج کپسولی: این روش شامل برداشتن لوزه، از جمله کپسول آن با تشریح فضای اطراف لوزه بین کپسول لوزه و دیواره عضلانی است. طبق گفته آکادمی گوش و حلق و بینی آمریکا – جراحی سر و گردن، این روش محبوب‌ترین روش مورد استفاده در ایالات متحده است.
  • تانسیلکتومی داخل کپسولی: این روش شامل برداشتن لوزه با حفظ کپسول است. این روش کمتر رایج است اما در برخی از جراحی‌ها استفاده می‌شود.
  • کوپلاسیون: در این روش از آبیاری نمکی استفاده می‌شود که د ران لوزه به یک لایه پلاسمای یونیزه تبدیل می‌شود که منجر به تجزیه مولکولی بافت می‌شود. این روش یک تکنیک رایج برای برداشتن جزئی لوزه  است.
  • انتخاب روش برای عمل لوزه به عوامل مختلفی از جمله تاریخچه پزشکی بیمار و ترجیح جراح بستگی دارد. هدف از برداشتن لوزه برداشتن کامل لوزه‌ها از جمله کپسول آنها برای جلوگیری از عفونت‌های مکرر و سایر عوارض مرتبط با بزرگ شدن لوزه ها است.

اگر عمل لوزه انجام نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

همان طور که گفته شد به جز شرایط حساس، عمل لوزه الزامی و واجب نیست. اگر پزشک مشکلات و بیمار‌ی‌های مربوط به لوزه را با دارو بتواند درمان و پیشگیری کند، دیگر نیاز به جراحی نخواهد بود. در صورتی که تنها راه رهایی از التهاب و بیماری‌های مربوط به لوزه سوم جراحی باشد، باید این عمل انجام شود.

 بیماری‌ها و میکروب‌ها از راه دهان وارد بدن ما می‌شوند. اگر لوزه‌ها توانایی مقابله با بیماری‌ها را نداشته باشند یا خود باعث بیماری شوند، شاید تنها گزینه درمانی عمل کردن لوزه باشد. در صورتی عمل انجام نشود، عفونت شدیدتر شده و به سیستم دفاعی بدن آسیب می‌رساند. از همه مهم‌تر بر روی عملکرد تنفسی تاثیرات منفی دارد. همچنین ممکن است موجب آپنه خواب در کودکان یا بزرگسالان شود.

علائم ورم و بزرگ شدن لوزه‌ ها چیست؟

تورم و بزرگ شدن لوزه می‌تواند باعث ایجاد درد و التهاب در ناحیه گلو شود. برخی از بیمارانی که لوزه‌های متورم دارند از گلو درد شاکی هستند. هنگامی که گلو ملتهب و لوزه ها متورم می‌شود علائمی مانند تب بالا، مشکل در بلعیدن غذا و نوشیدنی، تورم و بادکردگی در ناحیه گلو، مشکلات تنفسی و… ظاهر می‌شود. همچنین برخی از بیمارانی که لوزه متورم دارند از مشکلات شنوایی، کاهش آستانه شنوایی، عفونت گوش و بیماری‌های مربوط به گوش رنج می‌برند.هنگامی که به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید، پزشک با بررسی‌های اولیه راه درمان دارویی را به شما پیشنهاد می‌دهد. اگر راه درمان دارویی جواب نداد با عمل لوزه می‌توانید به یک باره از مشکلات حاصل از تورم لوزه راحت شوید.

عمل لوزه چقدر طول می‌کشد؟

عمل لوزه به طور معمول تا حدود نیم ساعت زمان می‌برد؛ اما با توجه به شرایط جسمانی بیمار و نوع جراحی، ممکن است تا حداکثر یک ساعت طول بکشد. بعد از جراحی لوزه به طور معمول بیمار در بخش بستری می‌شود و بعد از بررسی‌های پزشکی می‌تواند همان روز مرخص شود. اگر بیمار نیاز به مراقبت‌های پزشکی بیشتر داشته باشد تا یک روز بعد از عمل هم در بیمارستان و در بخش عمومی بستری می‌شود.

آیا عمل لوزه خطرناک است؟

همان طور که گفته شد عمل لوزه خطرات جدی و تهدید کننده‌ای به دنبال ندارد؛ اما در برخی افراد موجب حساسیت یا درد و خونریزی بعد از عمل می‌شود. به طور کلی جراحی لوزه یک عمل ساده است و افراد تحت عمل نباید نگران عوارض باشند. عوارض احتمالی بعد از جراحی به ندرت پیش می‌آید و به سرعت رفع می‌شود. برخی از عوارض جراحی عبارت است از:

  1. احساس تب
  2. احساس درد در نواحی گوش، حلق و بینی
  3. التهاب زبان کوچک
  4. مشکل در بلع غذا و نوشیدن

عمل لوزه چه عوارضی دارد؟

همان طور که گفته شد عمل لوزه خطرات جدی و تهدید کننده ای به دنبال ندارد؛ اما در برخی افراد موجب حساسیت یا درد و خونریزی بعد از عمل می شود. به طور کلی جراحی لوزه یک عمل ساده است و افراد تحت عمل نباید نگران عوارض باشند. عوارض احتمالی بعد از جراحی به ندرت پیش می آید و به سرعت رفع می شود. برخی از عوارض جراحی عبارت است از:

  • احساس تب
  • احساس درد در نواحی گوش، حلق و بینی
  • التهاب زبان کوچک
  • مشکل در بلع غذا و نوشیدن

نتیجه گیری

التهاب و عفونت لوزه باعث گوش درد، گلو درد، تب، مشکل در بلعیدن غذا، تورم گلو و پشت حلق، مشکلات تنفسی و آپنه خواب و… می‌شود. اگر هر نوع داروی آنتی بیوتیکی را مصرف کرده‌اید و بیشتر از دو بار در سال به عفونت لوزه دچار می‌شوید، در صورت تشخیص پزشک متخصص گوش، حلق و بینی می‌توانید اقدام به برداشتن لوزه ها کنید. عمل لوزه کمک می‌کند تا مشکلات تنفسی، تورم و التهاب کاهش پیدا کرده و از عفونت‌های مکرر نجات پیدا کنید.

عمل لوزه برای چه کسانی انجام می‌شود؟

عمل لوزه بیشتر برای کودکان انجام می شود که سابقه التهاب لوزه مکرر دارند. التهاب لوزه می‌تواند باعث گلودرد، تب، مشکل در بلع و تورم غدد لنفاوی در گردن شود.

بعد از عمل لوزه چه اتفاقی می‌افتد؟

بعد از عمل لوزه، به احتمال زیاد برای چند روز گلودرد خواهید داشت. همچنین ممکن است درد گوش و مشکل در بلع داشته باشید. پزشک شما برای کمک به تسکین این علائم داروی مسکن تجویز می‌کند.

بهبودی پس از عمل لوزه چقدر طول می‌کشد؟

اکثر افراد ظرف دو هفته از عمل لوزه بهبود می‌یابند. با این حال، ممکن است تا شش هفته طول بکشد تا گلو شما به طور کامل بهبود یابد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *